Hallo Special Friends, en Donateurs, Sponsors, belangstellende,

Dit jaar vertrokken we al in december naar Bali, omdat we veel plannen hadden die extra tijd en werk nodig hadden.

Na een lange reis, kwamen we op Denpasar aan met 3 uur vertraging. Tot onze grote verrassing stonden alle kinderen van Grace House ons toe te zingen met; Selamat Datang Papa Ben en mama Ineke! Daarna gezoend en de koffers werden door de jongens op de open pick-up gezet, en daar gingen naar ons huis in Sanur met de hele caravaan!  Heartverwarmend

kinta (36)

Vanaf 12 december aan het werk, eerst op bezoek bij Rumah Grace, en bespreking met Moeder Fin Signal

Het huis zag er rommelig en modderig uit, door de vele moeson regen nog veel blubber rondom het huis

Besproken dat er een schoonmaakschema gaat komen, overal nieuwe rubberen (12 stuks) matten neergelegd.

Grote wens van de kids was;” een echt kerstfeest!”

, Op de vraag aan de kids; Wat willen jullie eten gevraagd, werd volmondig geantwoord; voor gegrild speenvarken, rijsttafel, en ijs met slagroom.

Deze wens konden we dankzij de vele extra kerst sponsoring door special friends ruimschoots in vervulling laten gaan.

De dagen daarop werden gevuld met 68 kado's  voor de kids /staff te kopen

  1. Iets lekkers, 2. iets nuttigs,3. kledingstuk,4. douche/shampoo en 5. Geurtje.

En samen met Peggy en Gerrit, en Wimpje en Roelof alle kadootjes feestelijk ingepakt., met 30 graden een echt (Heart )warme klus!!!

2e Kerstdag was het dan eindelijk zover; om 14.00 kwamen ze feestelijk gekleed, Resto Ratatouille binnen, allemaal heerlijk Cola of Fanta, en

Ben begon samen met de kids Stille nacht en vele andere kerstnummers blijmoedig samen te zingen.

Ondertussen het buffet neergezet, en nadat er volop gegeten en gedronken was, rond de kerstboom en alle kadootjes werden door onze special friends uitgedeeld. Groot kippenvel moment door de blijdschap die door iedereen gevoeld werd. Daarna nog potjo potjo dans party, en de meiden toonden hun kerst act, ging iedereen moe maar voldaan naar huis. Van diverse kids kregen we te horen dat zij nog nooit zo een mooie kerst hadden beleefd, Dank aan de gulle bijdrage van onze special Friends hebben wij ze een ongelofelijke kerst kunnen en mogen geven.

 

Vanaf 5 januari met Mama Fien en de jongens besproken wat hun wensen waren voor hun nieuw te bouwen slaapkamers, wasruimte douche, toilet.

 

Tevens hebben wij een vaste contactpersoon op Bali aangenomen voor 3 of 4 dagen per maand om te controleren, salarissen uitbetalen, adviseren, en te onderhandelen in hun eigen taal. Dit scheelt tijd en Geld!

Haar naam is Ibu Yani 39 jaar oud en moeder van 2 schoolgaande kinderen.

Heeft gewerkt als manager op Lombok, en verzorgt div visa voor Nederlanders tijdens hun verblijf op Bali. Yani heeft al enkele jaren voor ons de vergunningen en toestemming voor de jaarlijkse Stranddag geregeld, dus zeker niet onbekend.

We zijn blij met haar, veel ervaring en goede Engelse taalbeheersing, en via Email/whats App wekelijks nu contact en rapportage van wat er gedaan wordt.

 

Besprekingen met div Aannemers gevoerd samen met Ibu Yani,

Tekeningen bekijken en, aangepast en onderhandeld.

De bouwkosten zijn met vorig jaar 3x verdubbeld, en even in paniek,

Een kamer kost nu 10.000 euro! Diverse noodkreten uitgezonden, en

Eind jan start men met alles af te breken, riolering en de fundering aan te leggen.

De moesson komt met bakken naar beneden, het is een grote vijver.

En modderpoel, maar het moet eerst lelijk worden voordat het mooi wordt.

Resultaat, Begin April 2 prachtige grote kamers, droog,6 bedden en voor allemaal een nieuwe matras, kussens, lakens en overtrek gekocht, en hun verteld hoe ze eigenlijk een bed kunnen opmaken, want men sliep of op de grond, of een kapotte matras vol met ongedierte, en alle kussen vernieuw, de jongens leren snel, want een week later klaagde ze dat ze hun kamer niet konden vegen, dus bezems, sapu lidi, prullebak, dweil, matten gekocht, en ze bleven poetsen, ze hebben er schik in!

Voor alle kids een eigen kastje gekocht voor hun kleding ect,  die ook op slot kan .

De bouw van de Douche en toilet gelegenheid kan nu worden gestart.  Besloten wordt om daar een nieuwspeelplein voor de kids te maken, met hun schommel enz. Maar dat kreeg men door de vele regen niet klaar voordat wij weg gingen.

 

2-Wekelijks op de zaterdag met div sponsors op bezoek om een kijkje te nemen en kennis te maken met de kinderen en staf van kinderhuis Grace Ben Heart is vele uren met de kinderen muziek en zang aan het oefenen. Hun grote wens voor volgend jaar is een Cd./DVD samen maken!!!

Tijdens de wekelijkse optreden die Ben Heart in Resto Ratatouille in Sanur verzorgt, ontmoeten wij veel Nederlanders die oprecht geïnteresseerd zijn in wat wij doen op Bali. Door de verkoop van de vlaggetjes/CD  en giften door onze special Friends levert dat ook schoolgeld voor de kids op.! En nieuwe Donateurs!!!

 

9 Februari naar het jaarlijkse strandfeest van Jembatan Senang in Candidasa geweest OLV Els en Kees Sinjorgo.

De BHF ondersteund deze school voor kinderen met Downsyndroom/autisme, door betaling van schoolkleding, glijbaan, en ondersteuning van het gezin; de jongens Eva Kadek, Nyoman, Mama, en dochter Evi. d.m.v. elke maand een voedselpakket, kleding, schoenen!  Verrassing dochter Evi ging trouwen, en daar mochten wij 31 maart bij zijn. Evi is ook in haar opleiding om te mogen werken in een Salon ondersteund en heeft nu een goede baan. Nu Evi wegvalt wordt het voor Mama erg zwaar zonder man, en Eva Kadek is ernstig verstandelijk beperkt. Maar wij blijven hun helpen met Helpen! En de school van Nyoman betalen.

 

Een zwarte dag; Begin februari zijn we op bezoek geweest bij GINA, het meisje waar we vorig jaar een nieuwe kantelbare rolstoel heen brachten i.v.m. haar grote hoofd en handicaps. Wat zag ze er nu goed uit, na de sondevoeding van vorig jaar nu een vrolijk meisje met spek op haar benen, ze kirde van blijdschap toen we kwamen. Wimpje had een speciale muts voor haar gemaakt, en we hadden wederom blikken melkpoeder van Nutrilon bij ons als extra bijvoeding.

Gina kreeg een drain infectie, en we kregen in maart door dat zij onverwachts was overleden. Verslagen maar dankbaar dat wij haar nog een goede tijd hebben mogen geven. Rust zacht kleine meid.

 

12 Maart was onze jaarlijkse alweer 11 stranddag, bij een nieuwe locatie,

Heerlijk tussen de bomen aan het Mertharsari strand in Sanur

Is een soort speelpark aan het strand aangelegd, met speeltuintje, hangmatten, bootjes, en alles waar kids blij van worden in alle leeftijden,80 kinderen hadden de dag van hun leven, zelfs voor spelletjes was geen tijd, er was genoeg om te spelen, zwemmen en ravotten, eten en drinken en lekker snoepen!

Na 16.00 met het hele koor naar Resto Ratatouille, om daar patat, sla, kip en wederom ijs met slagroom, De slagroom mochten ze kiezen, in hun mond of op het ijs, het werd een geweldig feest tot om 9 uur iedereen doodop was.

 

Tussendoor nog op bezoek geweest op Kolewa Foundation, omdat wij daar het meisje TASJA hadden gesponsord voor een operatie aan haar waterhoofd. Het was helemaal goed gegaan en Tasja is weer terug naar Sumba.

 

Ondertussen kregen we ook Francine Tambeling op bezoek van Stichting Hati Senang, ook  zij steunt Prive onze stichting.

 

 

Met Yani diverse bezoeken aan de nieuwbouw, en alle dingen doorgenomen wat wij van haar verwachten tijdens onze afwezigheid vanaf April.

Ook besloten om 1x per maand een klusjesman voor kinderhuis Grace aan te nemen.

 

13 April deed BenHeart zijn laatste optreden in Ratatouille en als verrassing kwamen alle kids van Huize Grace voor ons zingen, en het afscheid was zwaar voor hun en voor ons.

 

Wij danken alle Special Friends ter plaatse die ons hebben geholpen onze doelen te halen,

Alle sponsors die ons hierbij hebben geholpen met helpen.

De special Friens in Nederland die onze taken overnamen tijdens onze afwezigheid en hun support als het even tegen zat.