Apeldoorn 15 december 2021

Voor onze donateurs en Special Friends

Eindelijk weer een nieuwsbrief van het Wel en Wee van onze BHF.

Door de Pandemie waren ook wij helemaal van slag. We beginnen bij het begin.

28 Maart 2020 moesten we onverwachts en snel uit Bali vertrekken i.v.m. de Covid19.

De 3 maanden daarvoor hebben we gelukkig veel kunnen realiseren.

GRACEHOUSE: Een prachtig nieuw dak voor ons “Grace house “in Sesetan, waarbij

wij ook de complete elektra opnieuw en veilig hebben laten aanleggen. Nieuwe verlichting, eettafels, en rondom riolering.

De grote keuken opnieuw laten betegelen, en de afspraak kunnen maken dat er binnen niet meer op oud brandhout van meubels wordt gekookt, i.v.m. de zwarte walm die erg slecht is voor de gezondheid van de kinderen, en andere bewoners. Gaskomfoor geplaatst en de gasflessen worden door ons maandelijks vervangen door volle gasflessen.

Het is een gezellige ruimte voor allemaal geworden waar wordt gegeten, huiswerk wordt gemaakt, soms zelfs een kerkdienst wordt gehouden. Met veel dank aan onze Speciale Donateurs waardoor dit mede mogelijk was. Want er kwamen zoals gewoonlijk vele kosten bij. Tijdens deze zeer grote verbouwing ging onze Ben Heart veel met onze kinderen zingen, als Yani en Ineke naar de bouwmarkt gingen om materialen te kopen.

Als extra uitje konden de kinderen van Grace house en Familiehuis 1xper week naar ons meetpoint Resto Ratatouille in Sanur komen om op de donderdag avond waar Ben Heart voor gezellige muziek zorgt, hun eigen gemaakte koekjes en kettinkjes, vlaggetjes ect. te verkopen voor een extra centje. De kinderen konden meezingen en dansen. Wat een plezier zagen wij in hun ogen. Ook de gasten die aanwezig waren konden zo op een leuke manier kennismaken met onze kids, jongeren en ouderen.  1x per maand was er dan ook de mogelijkheid voor geïnteresseerde om een bezoek te brengen aan het Gracehuis of familiehuis. Vooraf het bezoek gingen we naar de supermarkt zodat iedereen in staat was om wat lekkers voor hun mee te nemen. Dit werd door onze bezoekers dan ook met liefde gedaan. Vooral werd door het bezoek gekeken waar we op dat moment mee bezig waren.

12 kinderen van het Gracehuis en alle 8 kinderen van het familiehuis gaan via BHF naar school, voornamelijk voortgezet onderwijs. Ook de kinderen van vele gezinnen die worden ondersteund gaan via BHF naar school.

Vanuit ons kantoor bij het Familiehuis in Denpasar heeft onze Ibu Yani de leiding.

Zij doet de administratie in de vorm van de boekhouding, en betaald wat betaald moet worden. Bij ons kantoor is ook het Familiehuis. Hier wonen op dit moment   Papa Sabam, Mama Ayu, kids; Johanna, Pianist, Gideon, Melody, Prima, Bunga, Cesar en Ame. Papa en Mama hadden werk, maar ook nu niet meer. Maar zij verkopen beetje bij beetje groenten en fruit in Denpasar aan de weg.

We hebben ook ons jaarlijks bezoek aan Jembatan Senang in Candidasa gedaan tijdens de stranddag. Vele Special Friends konden ook wederom mee naar deze dag, en met een Goodybagg voor alle kinderen, en met feestelijke zang van onze Ben Heart  is het wederom een prachtig feest geworden. Het schooltje dat nu o.l.v. Ad Tuan staat, is een prachtig project voor kinderen met een verstandelijke beperking. Dit schooltje wordt ook al 10 jaar door de BHF ondersteunt.

Ons jaarlijkse bezoek aan de kampong in Kintamani was zoals altijd heel Heart verwarmend. We konden de kids de gevraagde, warme mutsen, sokken, schoenen, schoolspullen en tandenborstels geven. Daarna gingen de kids en de mama’s blij de potjo potjo meedansen met Ben Heart aan het prachtige meer.

Toen we in maart weggingen konden we niet vermoeden wat ons boven ons hoofd hing. Het toerisme zakte snel naar 0,0 en we weten dat vooral op Bali 80% van het toerisme leeft. Men had geen werk/inkomsten meer, dus konden zij hun huur niet meer betalen, en werden dus op straat gezet. Maar ook het voedsel zakte naar 1 kommetje rijst per dag. scholen gingen dicht en via de laptop konden ze de lessen volgen. Maar de arme bevolking heeft geen huis of laptop, dus grote catastrofe. Gelukkig hadden wij in onze beide huizen 2 laptops in februari neergezet voor de jongeren om huiswerk te kunnen maken. Wat een geluk dat we dat nog net voor de covid hebben gedaan. Deze laptops hadden wij gekregen van mensen uit Nederland.

We moesten toen we terug waren in Nederland snel in actie komen voor onze Bali mensen.  De huur van diverse gezinnen voorlopig betalen en voedselpakketten wegbrengen. Yani koopt hiervoor alles bij de plaatselijke winkeltjes, en samen met alle kids uit het Familiehuis werden deze gemaakt en weggebracht.

Met ondersteuning van taxibedrijf van Yonotours konden wij op hun vervoer rekenen tegen kostprijs. Honderden pakketten werden naar Karangassem, Ubud, Kintamani, Denpasar en Sanur gebracht. We zagen dat heel veel ouderen te weinig voedsel kregen, en mede dankzij “Max maakt mogelijk” konden wij toen ook honderden ouderen speciale voedselpakketten brengen. Vooral in de binnenlanden bij Candidasa, waar ons team langs smalle paadjes de oudjes in hun kleine hutjes vonden.

December 2020 bij ons thuis een Live streaming kunnen verzorgen samen met het Duo Ginger. Door meer dan 1000 voedselpakketten die nodig waren kwamen wij ook in financiële achterstand. Deze actie bracht 5000 euro op. Wat een grandioos resultaat. Met Grote dank aan Patty en Ed Crawford.

De nood werd steeds hoger, toen dit jaar ook nog een aardbeving op Bali en een vulkaanuitbarsting op Java plaatsvond, stond ons team wederom paraat. Ook onze samenwerking met meerdere Nederlandse stichtingen was heel goed. Wij konden ook hun financieel helpen met waterfilters, en opbouwmateriaal voor nieuwe huisjes.

2021, werd een afschuwelijk jaar voor Indonesië, en ook voor ons persoonlijk kwamen er heftige gezondheidsproblemen.  De Covid blijft ook dit jaar voor ons allen dominant aanwezig,

Dankbaar zijn we vooral dat onze ongelofelijke trouwe donateurs ons zijn blijven ondersteunen, elke maand weer. Via social media konden wij de situatie bijna wekelijks aan belangstellende laten zien. Zoals velen weten proberen wij zo transparant mogelijk te blijven naar onze sponsors toe. Vele nieuwe donateurs hebben zich ook aangemeld als donateur. Veel mensen gingen ook met ons meedenken, en werden door hun initiatieven opgezet om toch maar donaties naar binnen te zien krijgen. Heart verwarmend was dit voor ons en we voelden ons erg gesteund. Als klap op de vuurpijl hebben 6 Special Friends, waaronder Daryll en Cheryl, Helen en Arthur, Lia en Wim een ongelofelijke mooie nieuwe website opgezet. Woorden schoten ons tekort toen we www.benheart.nl zagen veranderen in een professionele, informatieve en een van deze tijd website zagen groeien.

Vele voedselpakketten verder is het nu alweer december 2021 en wederom kunnen wij geen kant op. Maar wij willen U allen nogmaals bedanken voor jullie onvoorwaardelijk vertrouwen en ondersteuning de afgelopen 2 jaar. Met de Bali kinderen gaat het redelijk goed, zij gaan weer naar school dankzij U. Yani betaald elk half jaar het schoolgeld, kleding ect. Alle gezinnen worden bijna maandelijks bezocht door onze Ibu Yani, en altijd met wat extra melk voor de kids. De mensen die doktershulp nodig hebben worden geholpen. Zoals de schouderoperatie van Made uit Resto Ratatouille die een ongeluk met zijn brommer kreeg en geen geld had voor de operatie. Hij kan alles nu weer doen.

Wederom gaan we proberen om voor de Kerstdagen 2021 weer honderden extra gevulde kerstvoedselpakketten te bekostigen en in te kopen bij de kleine ondernemers, en worden in tassen gevuld in het Familiehuis, elk kind en volwassenen helpt hiermee met heel hun heart.

En nog steeds wordt er in Kuta, Denpasar 3x per week maaltijden uitgedeeld door onze Haryanta aan de steeds grotere groep mensen die genoodzaakt zijn om op straat te moeten slapen op een kartonnen doos.

Wij hopen dat u met deze extra lange nieuwsbrief een beetje ziet dat we samen heel veel hebben kunnen doen. Helpen met Helpen, Helpt dus echt als je maar goed samenwerkt.

Wij hopen dat U allemaal in Goede Gezondheid en in een liefdevolle omgeving de Kerstdagen gaat door brengen, en een gezond 2022.

Wij  hopen dat we in 2022 zelf weer naar Bali kunnen gaan om ons werk daar te kunnen doen onze Bali kids te knuffelen en onze projecten weer te bezoeken en met uw steun te kunnen helpen.

Terima kasih banyak semua/Dank u wel allemaal

Ineke en Ben Heart